Maldív-szigetek utatás, Maldív-szigetek esküvőkAraamu Travel Utazási Iroda - Mauritius, Maldív-szigetek, Kuba, Dél-Afrika utazás
http://www.araamutravel.hu
 


Maldív-szigetekről

Általános leírás
Fehér homokos tengerpart,áradó napsütés, sekély, kristálytiszta vizű lagúna, pompázatos vízi világgal, ilyen egy Maldív-szigetek utazás vagy nászút (esetleg esküvővel kombinálva). Maga a megtestesült trópusi paradicsom. A világ egyik legkisebb köztársasága az Indiai-óceánon, a dél-indiai partoktól 500 km-re délnyugatra. Több, mint 1100 korallszigeten és apró szigeteken helyezkedik el. A teljesen sík szigetvilág legmagasabb pontja 2,4 m (Addu-atollon). A szigetet elsőként dél-indiaiak népesítették be az i.sz. 500 körül, majd őket követték a maljok és a szingalézek. 1153-ban az arabok hódították meg és szultanátust alapítottak, elterjesztve az iszlám vallást. A portugálok 1558-ban foglalták el Male szigetét. A hollandok 1750-ben érkeztek és Ceylon szigetével együtt gyarmatosították. 1887-ben viszont az angolok kezébe került a szigetcsoport és angol védnökség lett belső önkormányzattal. A Maldív-szigetek szultánja 1948-ban megegyezett az angolokkal, hogy a szultánság megmarad brit protektorátusnak, de a belügyek a szultán hatáskörébe kerülnek. 1953-ban megdöntötték a szultán hatalmát és kikiáltották a köztársaságot. A korallszigetek közül csak kb. 220 alkalmas állandó letelepedésre, ezért a népsűrűség a lakott területeken igen nagy. A lakosság zöme földművelésből (trópusi gyümölcsök, rizs, kókuszpálma) és halászatból él. Az ország legfontosabb bevétele a növekvő idegenforgalomból származik.

A Sri Lankától délnyugatra fekvő Maldív-szigetek utazás alkalmával remek választásnak bizonyul mindazok számára, akik a napfény és a fürdőzés megszállottjai. Az egzotikus úticélok egyébként is nagy népszerűségnek örvendenek napjainkban, ha tehát a már-már szokásossá vált mediterrán nyaralás helyett szívesebben fedezne fel távoli tájakat, biztos lehet abban, hogy a Maldív-szigetek utazás alkalmával felejthetetlen élményeket tartogat majd. A paradicsomi környezetben kiszakadhat a hétköznapok rohanásából, és egy egészen más élettempót ismerhet meg. Természetesen párok és friss házasok számára is ideális választásnak bizonyul az Indiai-óceánban fekvő szigetcsoport, hiszen a Maldív-szigetek nászút alkalmával is gyakran szerepel az úticélok listáján. A gazdag növény-, és állatvilág, a különleges gasztronómiai élvezetek csak még teljesebbé teszik az utazást, s egzotikus élményekre vágyva a Maldív-szigetek nászút kapcsán is felejthetetlen napokat, heteket ígér. Fedezze fel azt a területet, mely méltán tartozik a világ legcsodásabb helyei közé! Az áttetsző víz, a homokos tengerpart, a romantikus öblök és az exkluzív vendéglátás páratlan élményekkel és új energiákkal töltik majd fel. Mindegy, hogy nyáron kíván utazni, vagy a téli hónapok zimankóját hagyná maga mögött, a Maldív-szigetek utazás során a napfényt és az egzotikumot csempészi életébe. Válogasson kedvére a szebbnél-szebb szálláshelyek közül, s meglátja, a trópusi környezet, az óceán és az örök nyár birodalma egy életen át szép emlék marad majd!

Főváros
Male
Népesség
kb. 369.000 fő
Alapterület
90 000 km2 (melyből 298 km2 szárazföld)
Lakosság
A lakosság arab, maláj, szingaléz származású keverék. A szigetek lakossága igen fiatal; 40%-uk 15 év alatti. Az atollok lakottsága nagyon eltérő; kb. a lakosság 1/4-e (89.300 fő) a főszigeten, Malen él.

Hivatalos nyelv
Divehi, a szállodaszigeteken általában angolul, de néhol németül is beszélnek.


Vallás
Szunnita muzulmán


Időeltolódás
Télen +4 óra, nyáron +3 óra, azonban előfordulhat, hogy az egyes atollokon Male-hoz viszonyítva is max.+2 óra az időeltolódás.


Fizetőeszközök
Maldív rufiyaa, 1 MVR = 100 laari. Nemzetközi hitelkártyák széles körben elfogadottak. Nem korlátozott a külföldi fizetõeszközök be- és kivitele. A turisták által látogatott szigeteken az USD a legelfogadottabb fizetőeszköz.


Beutazási feltételek
Magyar állampolgár vízum nélkül, megfelelő anyagi fedezet mellett a visszautazástól számított 6 hónapig érvényes útlevéllel maximum 30 napig tartózkodhat. Egy maldív-szigeteki utazás, nászút során érkezéskor ún. turista kártyát (angol nyelvű űrlap) kell bemutatni, amelyet a repülőgépen kap kézhez. Az utast terhelik a be- és kiutazási szabályok be nem tartása, valamint az abból eredő költségek.


Egészségügy
Kötelezően semmilyen védőoltást nem írnak elő, azonban javasolt a védelem diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, tífusz és Hepatitis A és B ellen. Az oltásokkal kapcsolatban keresse fel háziorvosát vagy a Nemzetközi Oltóállomást. Gyakori merülésektől (búvárkodástól)előfordulhat fülfájás, ezért javasoljuk, hogy fül- és orrcseppet, valamint gyulladáscsökkentőt vigyen magával. Kérjük, hogy a hazautazás napján már ne búvárkodjon.
Úti patika ajánlott: a rendszeresen szedett gyógyszerek mellett tegyen csomagjába olyan gyógyszereket is, melyek utazás során elforduló betegségek (hasmenés, láz, stb.) ellen védenek. Az esetleges orvosi és kórházi ellátás költségeit a helyszínen kell fizetni.
Baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás kötése javasolt, hiszen a betegellátás és a betegszállítás költségei nagyon magasak.


Időjárás

Egész évben meleg trópusi az időjárás, melyet két monszunszél befolyásol, nincsenek évszakok. A száraz időszak váltja az esőset. A monszunok enyhébbek az Egyenlítőn lévő fekvése miatt, mint a szomszédos országokban. Az észak-nyugati monszun száraz levegőt és kevés szelet jelent novembertől áprilisig. A dél-nyugati monszun idején, mely májustól októberig tart, többször előfordulhat heves esőzés, szélvihar, ezek azonban csak néhány percig tartanak.


Elektromos hálózat
220 V / 50 Hz váltóáram. A legtöbb szállodában kérhető adapter. A szigeteken az áramellátás néha akadozhat, amely kihathat a vízellátásra és a légkondicionáló üzemeltetésére is. A legtöbb szálloda saját pótgenerátorral kerüli el az áramkimaradást.


Telefon
Magyarország hívószáma (a Maldív-szigetekről): +36 vagy 00 36 Maldív-szigetek hívószáma (Magyarországról): +960 vagy 00 960


Öltözködés
Maldív-szigeteki utazás vagy nászút során könnyű, szellős nyári ruhatár ajánlott. Figyelembe kell venni az ország muzulmán vallását, hiszen több helyre csak megfelelő ruhában látogathatunk el, a térdeknek és a vállaknak mindenképpen fedettnek kell lenniük. A főváros illetve szomszédos szigetek látogatása esetén az urak shortot és pólóinget, a hölgyek térdet és vállakat takaró öltözéket viseljenek. Sok szálloda a vacsorához alkalomhoz illő öltözködést ír elő (takart vállak, hosszú nadrág vagy szoknya). Maldív-szigetek utazás, nászút, esküvő során tilos a monokini és a nudizmus.


Közlekedés
Egy maldív-szigeteki utazás vagy nászút során a transzfer gyorshajóval vagy hidroplánnal történik. A légi transzfernél kivétel nélkül mindenkinek lemérik a csomagját (maximum 20 kg , és 5 kg kézipoggyász a megengedett súly!), a túlsúlyért pótdíjat kell fizetni. Előfordulhat, hogy a repülőtéren várakozni kell a különböző transzferek kombinálása miatt.


Étel - ital
Maldív-szigeteki utazás, nászút során megismerkedhet a tradicionális konyhával, mely a hús, rizs és kókuszdió különböző variációiból áll, amit rendszerint curryvel, chilivel, vagy citrommal fűszereznek. Tipikus ételek a Garudhiya (tonhalleves), a Kandu Kukulhu(több fűszerrel elkészített tonhal). Legkedveltebb gyümölcsök a különböző banánfajták az ananász és egy édes, pisztáciához hasonló dió. A helyiek vallási okokból nem fogyaszthatnak alkoholt.


Borravaló
Egy maldív-szigeteki utazás vagy nászút során a borravalót mindenki szívesen fogadja, célszerű kis címletű USD-ból jelentősebb mennyiséget vinni.


Hasznos tanácsok
Korlátozás nélkül bevihető a helyi és külföldi valuta. Ajánlott fizetőeszköz az USD vagy Euro. A szállodák az ismert hitelkártyákat elfogadják. Pénzváltás csak a bankokban és az erre kijelölt üzletekben lehetséges. Személyes használati tárgyak vámmentesen bevihetők egy maldív-szigeteki utazás vagy nászút során. Tilos bevinni disznóhúst, videokazettát, pornográf anyagokat (ide számít a hiányos öltözetű, esetleg meztelen fénykép is!), szigonyt, buddha szobrot, alkoholt, valamint eltérő vallások kegytárgyait. A csempészetet és a drogkereskedelmet életfogytiglani börtönbüntetéssel büntetik.
A helyi és külföldi valuta korlátozás nélkül kivihető. Teknősbéka, teknősbéka páncél és fekete korall kivitele szigorúan tilos. Egy maldív-szigeteki utazás vagy nászút során ne feledkezzen el a Magyarországon érvényes behozatali szabályokról sem!
FIGYELEM!!Ne igyon csapvizet, és fogmosásra se használja azt! Inkább palackozott vizet fogyasszon. Felhívjuk figyelmét a szokatlan éghajlati körülményekre, a magas hőmérsékletre és páratartalomra. Éppen ezért az érkezés utáni első napokban kerülje a test túlzott megterhelését és az is nagyon fontos, hogy folyamatosan megfelelő mennyiségű folyadékot vegyen magához. Kérjük, hogy a zsíros ételek helyett inkább könnyűeket válasszon. A túlzott alkoholfogyasztás tovább csökkenti a teljesítoképességet. Ügyeljen a bőrére, ne maradjon hosszú ideig napon. Úszásnál és búvárkodásnál figyeljen arra, hogy vállai védve legyenek, valamint ügyeljen az erős hullámzásra. Feltétlenül csomagoljon be napszemüveget, magas faktorszámú naptejet és napellenzőt.
Film és fotócikk a turisztikai központokban csaknem minden szigeten kapható, ugyanakkor lényegesen drágább, mint Magyarországon. Videokazettát tilos bevinni az országba. Fényképezni csaknem mindenhol lehet. Javasoljuk, hogy vigyen magával víz alatti kamerát. Bár az iszlám szokások szerint emberek képi ábrázolása szigorúan tilos, a partvidéken és a turistalátványosságok közelében már hozzászoktak a fényképező turistákhoz. Ha helyi lakost szeretne fényképezni, mindenképpen javasoljuk, hogy kérje az érintett személy beleegyezését. Ha egyértelmű elutasítást kap, fogadja azt el, és ne fényképezzen.
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a belső zátonyokon belül a vízállás sokszor alacsony. Pontos információt a fürdozésre vonatkozóan a szállodaleírásoknál talál. A klímaváltozások, a széljárás, és az erős hullámzás hatására a strandok moszatok, algák és egyéb tengeri „szennyeződések‿ jelenthetnek meg, amelyek a strand állapotát nagymértékben befolyásolják. A strand minőségének megőrzésének érdekében esetenként a partot homokzsákokkal erősítik meg vagy homokszóró gépeket alkalmaznak. Ezekre a körülményekre az utazásszervező nincs befolyással.
A szigetlakók nagyon büszkék arra, hogy a világ legszebb búvárparadicsoma itt található. A kezdők és a profik is megtalálják a lehetőséget arra, hogy ezt az egyedülálló víz alatti világot felfedezhessék. A szigetet körülvevő zátonyok alkotta természeti paradicsom a kormány védelme alatt áll. Kagylók, csigák gyűjtése, korallok letördelése, szigonyozás, valamint horgászat a szigetről szigorúan tilos. A vétkező magas pénzbüntetést kap. Kérjük, legyen segítségünkre, hogy megőrizhessük ezt a gyönyörű víz alatti világot!
Szeretnénk utalni arra, hogy a zátonyok és a korallpadok állapota gyakran változik, amelyet nem tudunk befolyásolni. Az 1998-as El Nino miatt a vízfelszín közelében élő korallok nagy mennyiségben elhaltak, időközben azonban már lassú újraképzodés figyelhető meg. A víz alatti világ más részei nem sérültek.


Diplomáciai képviselet (Maldív-szigetek)
Indiában: Újdelhi, 2/50-M, Niti Marg Chanakyapuri, 110021 Telefon: 0091-11-2611-4737 Fax: 0091-11-2688-6742 Ügyelet: 0091-98-110-91-171 Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Pálmai Géza E-mail: mission.del@kum.hu Honlap: http://www.mfa.gov.hu/emb/newdelhi


Diplomáciai képviselet (Magyarországon)

 
© 2009-2011 Araamu Travel Utazási Iroda
telefon: (06-1) 237-0904 | fax: (06-1) 237-0905 | skype: araamutravel | engedély szám: U-000965
Maldív-szigetek utazás | Esküvő Maldív-szigeteken | Szállodák Maldív szigetek| Maldív-szigetek esküvő | Maldív-szigeteki szállások